Menu

ul. Stęszewska 41, Poznań

mgr MAŁGORZATA MROWIŃSKA 

Jest absolwentką Technologii Żywności i Żywienia Człowieka, specjalność: Dietetyka na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu. Prace dyplomowe poświęciła: problemowi zaburzeń odżywiania u młodych sportowców („Problem zaburzeń odżywiania wśród uczniów szkół mistrzostwa sportowego.”) oraz ocenie czynników pro- i antyoksydacyjnych diety i zbadaniu ich wpływu na występowanie syndromu triady zawodniczej – coraz częściej występującego, wśród kobiet zawodowo uprawiających sport, zespołu zmian łączącego w sobie zaburzenia odżywiania, zaburzenia miesiączkowania oraz osteoporozę („Równowaga prooksydacyjno-antyoksydacyjna a występowanie triady u pływaczek, uczennic szkół mistrzostwa sportowego.”). 
 
Ukończyła Kurs Dietetyki Sportowej, Stanford University Course: Child Nutrition and Cooking, University of Copenhagen: Diabetes - a global chalange oraz University of Copenhagen: Non-Alcoholic Fatty Liver Disease – The Essentials. 
 
Jest specjalistą SOIT (School Of Insulinresistance Therapy) oraz członkiem Polskiego Towarzystwa Medycyny Stylu Życia. 
 
Do 2012 roku współpracowała ze znaną firmą cateringową w Poznaniu zajmując się komponowaniem diet indywidualnych oraz żywieniem zbiorowym. 
 
Od 2013 do 2019 roku prowadziła gabinet dietetyczny w Szpitalu w Puszczykowie zajmując się pacjentami z chorobami przewlekłymi jak i zdrowymi, chcącymi zadbać o zdrowie, sylwetkę i lepsze samopoczucie. 
 
Poza pracą w poradni leczenia chorób metabolicznych i w poradni diabetologicznej, w Centrum Medycznym Omedica prowadzi poradnię dietetyczną: Jedz Dobrze w Poznaniu (www.jedzdobrze.com). 
 
Ma to szczęście, że praca zawodowa jest jej pasją. 

W razie pytań zachęcamy do kontaktu z dietetykiem telefonicznie: 512-075-575 lub 61-839-10-30 lub mailowo: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript..

 


DIETETYK ocenia wpływ konkretnych produktów spożywczych na ludzki organizm w zależności od wieku, trybu życia i stanu zdrowia, zajmuje się doborem odpowiednich składników tworzących specjalne diety. W zależności od potrzeb opracowuje prawidłowy jadłospis dla osób operowanych, chorych lub osłabionych przebytymi chorobami, takimi jak cukrzyca, nowotwór, choroby przewodu pokarmowego, nadciśnienie. Do niego należy zaplanowanie i nadzór nad stosowaniem diety, koordynacja programu żywieniowego oraz wykrywanie, leczenie i zapobieganie niedożywieniu. 


DIETETYK odpowiada za prawidłowe żywienie osób cierpiących na otyłość czy niedowagę, zawodowo uprawiających sporty lub chcący poprawić jakość swojego życia i zdrowia.

W naszej Poradni Dietetycznej DIETETYCY zajmują się:

  • układaniem indywidualnych diet dla człowieka zdrowego i chorego
  • prowadzeniem indywidualnej edukacji żywieniowej w za kresie profilaktyki i leczenia chorób dietozależnych
  • udzielaniem konsultacji i porad dietetycznych
  • prowadzeniem dietoterapii
  • wykonywaniem analizy składu tkankowego ciała

Podczas wizyty zostaje przeprowadzony wywiad żywieniowy (omawiany jest stan zdrowia, tryb życia, aktywność fizyczna, nawyki żywieniowe, ulubione produkty i produkty, których nie lubimy, pory spożywanych posiłków i ich ilość, przebyte choroby i choroby w rodzinie, zażywane leki i suplementy diety), ważenie Pacjenta na specjalnej wadze, dzięki której następuje analiza składu tkankowego ciała ( zawartość tkanki tłuszczowej oraz wody w organizmie ), omówiony zostaje przebieg i długość leczenia dietą. Pod koniec wizyty pacjent decyduje się na ułożenie indywidualnego jadłospisu siedmiodniowego czy dwutygodniowego.

Nasi DIETETYCY układają diety w chorobach:

  • metabolicznych ( cukrzyca typ I i II, cukrzyca ciężarnych, otyłość, nadwaga, wychudzenie, hiperlipidemia )
  • układu pokarmowego ( choroby jamy ustnej i przełyku, choroba refleksowa – nadkwaśność, nieżyt żołądka, wrzody żołądka,  dwunastnicy, choroby jelita cienkiego i grubego, choroby miąższu wątroby, kamica żółciowa, zapalenie trzustki, zaparcia,  biegunki, choroba Leśniowskiego i Crohna)
  • układu moczowego ( zapalenie kłębuszków nerwowych, niewydolność nerek, kamica nerkowa )
  • układu krążenia (niewydolność krążenia, choroba  niedokrwienna mięśnia sercowego, zawał mięśnia sercowego, chorobawieńcowa, miażdżyca, nadciśnienie tętnicze )
  • uwarunkowanych genetycznie ( mukowiscydoza, fenyloketonuria, celiakia, galaktozemia )
  • alergiach pokarmowych

Nasi DIETETYCY układają są również diety dla osób zdrowych:

  • kobiet w ciąży
  • kobiet karmiących
  • dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym
  • młodzieży
  • osób w podeszłym wieku

CENNIK

Pierwsza wizyta

przeprowadzenie wywiadu żywieniowego, analiza składu ciała, indywidualne zalecenia i plan żywieniowy wysłany w przeciągu 7dni od wizyty

cena 150 zł

Wizyty kontrolne

analiza składu ciała, ustalenie postępów, modyfikacja planu żywieniowego

cena 60 zł

Konsultacja dietetyczna

zalecenia w danej jednostce chorobowej bez indywidualnego planu żywieniowego

cena 100 zł 

Pakiet

pierwsza wizyta + indywidualne zalecenia i plan żywieniowy + 2 kontrole (cena regularna poza pakietem 270zł). Pacjent decyduje o zakupie pakietu pod koniec pierwszej wizyty.

cena 250 zł