Analiza składu ciała
W ramach wizyty lekarskiej oraz konsultacji dietetycznej proponujemy Państwu wykonanie analizy składu ciała. Centrum Medyczne OMEDICA wykorzystuje do tego badania profesjonalne urządzenie, Analizator Tkanki Tłuszczowej TANITA SC 240 MA.
Analizator posiada certyfikat CE i spełnia wymagania dyrektywy MDD 93/42EEC w zakresie urządzeń medycznych.Urządzenie wykorzystuje metodę bioimpedancji elektrycznej do wykonania pomiarów składu ciała.
Co to jest bioimpedancja elektryczna?
Jest to metoda umożliwiająca pomiar składu ciała ludzkiego organizmu. Stosując tą metodę, wykorzystuje się elektrody powierzchniowe oraz prąd elektryczny o niskim natężeniu. Bazuje ona na różnym oporze elektrycznym jaki stawiają tkanki organizmu. Tkanka mięśniowa, kostna oraz woda przewodzą prąd, natomiast tkanka tłuszczowa jest gorszym przewodnikiem.
Jak wygląda badanie?
Badanie jest bezpieczne, nieinwazyjne i trwa tylko kilka sekund:
· na wadze należy stanąć bosymi stopami (skarpetki lub cienkie rajstopy mogą zafałszować wynik) z rękami wzdłuż ciała i czekać kilka sekund, aż urządzenie wykona pomiar.
Jak przygotować się do badania?
Przed przystąpieniem do analizy należy zadbać o odpowiednie przygotowanie, aby otrzymane wyniki były jak najbardziej realne. Do badania należy przystąpić:
· wypoczętym, niewskazany jest wcześniejszy intensywny wysiłek fizyczny
· po uprzednim oddaniu moczu
· należy unikać wcześniejszego obfitego posiłku jak też dużej ilości płynów.
Aby wynik był wiarygodny, pomiar należy powtarzać w tych samych warunkach o podobnej porze dnia.
*Osoby z rozrusznikami serca w organizmie oraz kobiety w ciąży nie mogą być poddane analizie.
Dlaczego warto wykonać analizę składu ciała?
Otrzymane podczas analizyparametry, są przydatne w oszacowaniu ryzyka wielu zaburzeń związanych z nieprawidłowym poziomem poszczególnych komponentów ciała.Ponadto, powtórne wykonywanie analizy pomaga obserwować zmiany dokonujące się w organizmie pod wpływem stosowanej diety, aktywności fizycznej.
Parametry otrzymywane podczas analizy:
- masa ciała (w kg)
- BMI
- masa tkanki tłuszczowej (w %)
- masa tkanki tłuszczowej (w kg)
- masa tkanki beztłuszczowej (w kg)
- TBW Całkowita masa wody (w %)
- TBW Całkowita masa wody (w kg)
- masa mieśni (w kg)
- masa kości (w kg)
- poziom tkanki wisceralnej
- BMR (Wskaźnik Podstawowej Przemiany Materii)
- wiek metaboliczny.