Menu

 

Wymienniki węglowodanowe

Jednym z celów stosowania diety jest unikanie nadmiernych wahań cukru we krwi w ciągu doby. Szczególny wpływ na te wahania ma spożywanie pokarmów bogatych w węglowodany.

Sposób doboruu produktów żywnościowych dla osób z cukrzycą oparty na ilości węglowodanów, które te produkty zawierają, jest bardziej dokładny, ale też wymaga więcej wysiłku ze strony pacjentów.

Wymiennik węglowodanowy to ilość gramów danego produktu, która zawiera 10 gramów węglowodanów przyswajalnych przez organizm. Węglowodany przyswajalne to np. skrobia, cukier buraczany (sacharoza), cukier mleczny (laktoza), natomiast węglowodany nieprzyswajalne to np. błonnik pokarmowy. Dla przykładu trzy 20-gramowe kromki chleba żytniego razowego zawierają 3 WW, co oznacza, że poziom cukru we krwi po ich zjedzeniu rośnie tak, jak po spożyciu 30g (3 x 10g) czystego cukru.

W podobny sposób możemy wyliczać ilość węglowodanów, które będziemy spożywać w różnych produktach żywnościowych. Konieczna do tego jest waga kuchenna oraz tabele wymienników węglowodanowych, wskazujące jaką ilość wymienników węglowodanowych zawierają dane ilości produktów odżywczych.